ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ
• Οι Σλάβοι ήταν γνωστοί στους Βυζαντινούς από τον 4ο αιώνα. Κατοικούσαν πάνω από το Δούναβη. Ασχολούνταν με τη γεωργία και ήταν ικανοί τεχνίτες ξυλουργοί. Ιδιαίτερη επίδοση είχαν στην κατασκευή μονόξυλων και άλλων πλωτών μέσων.
ΟΙ ΑΒΑΡΟΙ
• Οι Άβαροι ήταν λαός συγγενικός των Ούννων. Ήρθαν από τη μακρινή Μογγολία και αρχικά έμειναν στην περιοχή του Καυκάσου. Αργότερα, χρησιμοποιώντας και πλωτά μέσα, εγκαταστάθηκαν βορείως του Δούναβη, στις περιοχές που κατοικούσαν Σλάβοι.
• Εκεί δημιούργησαν κράτος μεγάλο και δυνατό και ήταν σε συνεχείς προστριβές με τους γείτονες τους.
• Στο τέλος του 6ου αιώνα Άβαροι και Σλάβοι πέρασαν το Δούναβη . Κατέβηκαν στη Θράκη και τη Μακεδονία και λεηλάτησαν τη Φιλιππούπολη, την Ανδριανούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Οι Βυζαντινοί προσπάθησαν να τους αντιμετωπίσουν με στρατό, με χρήματα και με συνθήκες ειρήνης, τις οποίες όμως συχνά οι επιδρομείς παραβίαζαν.
ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ
• Οι Βούλγαροι είναι λαός ασιατικής καταγωγής. Ζούσαν στις εκβολές του Δούναβη στα βόρεια σύνορα της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Νίκησαν τους Βυζαντινούς.
• Οι Βυζαντινοί υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης μαζί τους και τους επέτρεψαν να κατοικήσουν σε εδάφη της αυτοκρατορίας με τη συμφωνία να μην αφήσουν άλλους λαούς να κατοικήσουν εκεί.
ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ
Οι Άραβες ζούσαν στην άγονη αραβική χερσόνησο. Ήταν νομάδες, δηλαδή ομάδες εμπόρων αλλά και κτηνοτρόφων που μετακινούνταν από τόπο σε τόπο για να βρουν τροφή και νερό για τους ίδιους και τα κοπάδια τους.
Στα ταξίδια τους οι Άραβες έμποροι γνώρισαν και θαύμασαν τον πολιτισμό και τις θρησκείες άλλων λαών.
Ο Μωάμεθ ήταν ένας από αυτούς τους εμπόρους.
Ο Μωάμεθ πήρε στοιχεία από το χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό και έφτιαξε μια καινούργια θρησκεία τον ισλαμισμό ή μωαμεθανισμό .
Ο Θεός είναι ένας και ονομάζεται, Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο τελευταίος προφήτης του πάνω στη γη.
Η θρησκεία αυτή ένωσε όλες τις ομάδες και τις φυλές που ζούσαν στην αραβική χερσόνησο και δημιουργήθηκε ένα νέο έθνος, το αραβικό, που πάντα δημιουργούσε προβλήματα και απειλούσε τη βυζαντινή αυτοκρατορία.
Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου